Osmanlı mutfağının mirasçısı olan Türk mutfağı Ortadoğu ve Balkan mutfaklarını etkilemiş ve bu mutfaklardan etkilenmiştir. Ancak Türk mutfağı da yörelere göre farklılık göstermektedir.Örneğin Çukurova kentlerinde sevilen “Humus” yemeğini diğer yöre halkları bilmez. “Tirit” sadece Balıkesir'de yapılan bir yemektir. “Çiğköfte”'yi en iyi Urfalılar yapar. İşte Bunun gibi farklı yöreler farklı yemek alışkanlıkları edinmişlerdir.
Ülkemizde Ege mutfağında sebzeler, çeşitli otlar, hafif yemekler bolca tüketilir. Zeytinyağı en çok tüketilen yağ türüdür. Salatalar üzerine gezdirilir, pilav dahil tüm yemeklerde kullanılır. Kahvaltılarda içerisine tuz, kekik, karabiber kırmızı biber gibi baharatlar eklenerek tüketilir. Deniz ürünleri ve sütlü tatlılar de geniş yer kaplar. Yöresel bir tatlı olan höşmerim Balıkesir'de yapılır ve ünlüdür.
Marmara Bölgesinde pirinç, koyun eti, peynir çokça tercih edilir. Yemeklerde zeytinyağı ve margarinin yanısıra ayçiçek yağı da kullanılır. Tekirdağ köftesi, İnegöl köfte ve Bursa döneri olan İskender kebap lezzetli ve ünlüdür. Ayrıca Bursa'da yapılan Pideli Köfte de denemeğe değer tatlar arasındadır.
Karadeniz mutfağında mısır unu, mısır ekmeği, mısır yemekleri ve hamsi geniş yer tutar. Yemeklerde karalahana, patates ve fasulye sıkça kullanılır. Hamsili pilav, kuymak, kaygana yörenin kendine has yemekleridir. Özellikle tereyağı ile yapılan yemekler çok lezzetli ve besleyicidir. Hamsi başta olmak üzere su ürünleri çokça tüketilir. Hamsi çorbası bile yapılır. Yörede fazlaca yetişen fındık pek çok tatlıda kullanılır.
Akdeniz yöresinde sebzeler ağırlıklı olarak tercih edilmektedir. Lahana, karnabahar, maydanoz, kuşkonmaz gibi sebzeler ile fasulye, nohut,mercimek gibi kurubaklagiller fazlaca tüketilir.
İç Anadolu halkının beslenmesinde bulgur ve hamur işleri başta gelir. Koyun eti, patates, patlıcan ve yoğurt önemli yer tutar. İç Anadolu'da bulgur pilavi sıkça pişirilen bir yemektir ve özel günlerde kuzu tandırın yanında yapılır. Hamurişlerinin oldukça yaygın olduğu bölgede kayseri mantısı çok ünlüdür. Bir kaşığa 40 tane sığdığı söylenmektedir.
Doğu Anadolu'da bulgur ve buğdaydan yapılan un başta gelir. Hayvansal yağ çok kullnanılır ancak tereyağı yerine margarin tercih edilir. Süt ürünleri arasında en çok tüketilenler yoğurt ve peynirdir. Van'ın geleneksel otlu peyniri ilkbaharda sütün ve otun bol olduğu dönemde, genellikle koyun sütünden üretilir.
Güneydoğu Anadolu'da Arap beslenme kültürünün etkisi fazladır. Acı biberin sıkça kullanıldığı bol baharatlı yiyecekler yapılmaktadır. Bulgur ve mercimekten yapılan mercimek köftesi, çiğ köfte, içli köfte, yoğurtlu ufak köfte ve yuvarlama özel günlerde tercih edilen yemeklerdir. Ayrıca kebap ve dürüm çeşitleri ile zenginlik kazanmıştır. Tatlı olarak ağır tatlılar tercih edilmektedir. Özellikle Gaziantep'te yapılan antepfıstıklı baklava çok ünlüdür.